پیشتر انواع آکنه و علل بروز این عارضه بیان شد. اکنون شیوه های بهبود و پیشگیری از این عارضه پوستی ذکر می شود.
طول درمان آکنه معمولاً حدود 6 ماه است و به میزان وخامت آکنه ای که ایجاد شده (خفیف، شدید یا التهابی) بستگی دارد. درمان ممکن است با مصرف جلدی محصول – به صورت موضعی(فقط بر روی خود آکنه و جوش) یا بر روی تمام پوست – و یا با داروهای خوراکی انجام شود.
شیوه های درمان آکنه
- آکنه خفیف
آکنه های خفیف کومدونهای سر سفید و سر سیاه و جوشدانه را شامل میشود. بهبود این نوع آکنه ها با مراقبت پوستی و مصرف محصولات درمانی بدون نسخه میسر است (محصولات مراقبتی پوستهای مستعد آکنه و غیر جوش زا). در صورت لزوم باید از ضدجوشهای ملایم و موضعی در کنار آنها نیز استفاده شود. اگر این مراقبتها مشکل را برطرف نکرد لازم است به پزشک مراجعه شود تا محصول قویتر یا دارویی (برای مثال با خاصیت آنتی بیوتیک) پیشنهاد دهد.
- آکنه شدید و التهابی
آکنه های عمقیتر مثل کیست و ندول میتواند از خود اِسکار به جا بگذارد و به درمان قویتر و یا ترکیبی نیاز پیدا کند. بنابراین ممکن است پزشک پیش از انجام پروسه درمان، آنتی بیوتیک خوراکی تجویز کند. درمان این نوع آکنه ها شامل لایه برداری، تخلیه جوشدانه و کیست توسط پزشک، مصرف آنتی بیوتیک موضعی و خوراکی میشود. جهت درمان آکنه های شدید لازم است فرد تحت نظر پزشک باشد و شرایط از نزدیک بررسی شود. اما برای پیشگیری از بروز آکنه و یا کسب بهترین نتیجه از درمان تجویزی پزشک، مطالعه نکات زیر ضروری است:
- تمیز نگه داشتن پوست
دو بار در روز پوست با شوینده مخصوص پوست دارای آکنه (با خواص ضد جوش) شسته شود. افرادی که در خط رویش موها دچار آکنه میشوند، فواصل شستشوی موها را به حداقل یک روز در میان رسانده و در صوت لزوم به روزی یکبار (با استفاده از شامپویی ملایم و مناسب مصرف روزانه) کاهش دهند.
برخی محصولات موجب تحریک پوست و تشدید آکنه میشود، مثل اسکرابهای قوی و ماسکها. البته ماسکهای مخصوص پوست دارای آکنه شامل این گروه نمیشود. از شستشوی زیاد پوست نیز پرهیز و بعد از اصلاح از یک افترشیو مناسب با پوست استفاده شود.
- پرهیز از محرکهای پوستی
از محرکهای تشدید کننده آکنه میتوان از محصولات آرایشی چرب، ضدآفتابها، محصولات آرایش مو و کانسیلرها نام برد. برای کاهش تحریکات پوستی بهتر است از محصولات آرایشی غیرجوش زا (non-comedogenic) یا فاقد چربی (oil free) استفاده شود. همچنین هنگام آرایش مو از آغشته شدن پوست به محصولات مو پیشگیری شود.
- مرطوب کننده مناسب
انواع پوست به آبرسانی نیاز دارند. در پوست دارای آکنه، بخاطر داروها و درمانهای آکنه که اغلب موجب خشکی پوست شده، این نیاز به خوبی حس می شود. این نوع پوست با وجود اینکه چرب است، اما ممکن است احساس خشکی و کم آبی فرد را آزار دهد و حتی در درمان پوست اختلال ایجاد کند.
از سویی در برخی افراد نور آفتاب باعث تشدید آکنه میشود و برخی از داروهای ضد جوش هم پوست را در برابر نور آفتاب حساس میکنند. بنابراین بهتر است از یک مرطوب کننده با کمترین میزان چربی که حاوی ترکیبات ضد آفتاب هم هست استفاده و کمتر در معرض نور آفتاب قرار گرفت.
- تماس پوستی
بهتر است موها را تمیز نگاه داشته و از صورت دور کرد. همچنین از دست زدن زیاد به صورت و یا تکیه دادن صورت به دست یا تلفن همراه اجتناب شود. لباس تنگ یا کلاه هم میتواند باعث بروز مشکل شود. به خصوص در مواقعی که فرد زیاد عرق کند، چون عرق و چربی می تواند موجب تحریک آکنه شود.
- دستکاری کردن آکنه
اینکار به هیچ وجه کمکی به بهبود آکنه نکرده و تنها موجب ایجاد عفونت و یا اسکار میشود. پس به هیچ وجه نباید آکنه را فشار داده یا با سوزن چرک آن را تخلیه کرد.
- توصیه های بیشتر:
* مصرف ویتامینها و مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان، سبزیجات و میوه های تازه
* پرهیز از شوینده های قوی و یا شستشوی مکرر پوست
* استفاده از محصولات آرایشی غیر جوش زا
* داشتن خواب کافی و پرهیز از استرس
* انجام ورزشهای سبک
* شستشوی پوست بعد از تعریق
* پاک کردن پوست از هر گونه آلاینده، مواد آرایشی و … قبل از خواب